Een wandelende dominee en een flipper-fanaat

Een vreemde titel voor de Erpse Krant? Na de filmavond van dinsdag 12 december zal duidelijk zijn, wat er bedoeld wordt! Dan organiseert de werkgroep Film van Erthepe alweer de vijfde filmavond van dit seizoen. Deze keer staan twee bijzondere documentaires op het programma. Voor de pauze de fraaie documentaire ‘Stroomopwaarts Meierijstad’, een gezamenlijk project van de heemkundekringen in de nieuwe gemeente Meierijstad en het Roois Cultureel Erfgoed. Na de pauze een boeiende documentaire over de bijzondere hobby’s van Henk van den Wassenberg. De filmavond wordt gehouden in Ter Aa (Den Uil 1a in Erp) en begint om 20.00 uur. Zie de aankondiging op YouTube

De aanleiding voor het maken van de documentaire ‘Stroomopwaarts Meierijstad’ was de samenvoeging van de drie gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel in Meierijstad. Henk Helsdingen uit Schijndel kreeg de opdracht. Erthepe heeft ervoor gezorgd, dat ook de voormalige gemeente Erp volwaardig aan bod komt. Het vierde deel van de documentaire is dan ook gewijd aan de kerkdorpen Erp, Boerdonk en Keldonk. De centrale figuur in de film is dominee Hanewinckel die aan het einde van de 18e eeuw een aantal wandelingen door de Meierij maakte. Bij die wandelingen kwam hij ook door Erp. Hij vond dat de Erpenaren niet zo slecht waren als vaak gezegd werd… De film geeft een mooie impressie van de rijke cultuurhistorie van de nieuwe gemeente Meierijstad.

Na de pauze maken we kennis met de bijzondere hobby’s van Henk van de Wassenberg. Henk werd in Gemert geboren en kwam na zijn schooltijd, omstreeks 1960, in dienst bij machinefabriek Munsters. Van jongs af aan had Henk een grote interesse in techniek. Hij was zoals hij zelf zegt: “gek op knöpkes”. Geen wonder dat hij met beide handen het aanbod van Munsters aangreep om met de servicewagen bij klanten problemen met bouwkranen op te lossen. Hoe ingewikkelder het electro-mechanische probleem, hoe liever Henk het had. Verzamelaars van amusementsautomaten wisten hem te vinden. Tientallen flipperkasten en speelautomaten wist Henk met veel geduld weer aan de praat te krijgen. Ook de knoppen en toetsen van een Hammondorgel lieten Henk niet onberoerd! Jarenlang trad hij als toetsenist van de ‘Wabeho’s’ op bij dansavonden, bruiloften en jubilea in de regio.

Kortom: het belooft een mooie en gevarieerde filmavond te worden over de cultuurhistorie van Meierijstad en over de wereld van speelautomaten uit de periode 1930-1970. U bent van harte welkom. 

    

De hoofdrolspelers van de filmavond: dominee Hanewinckel en restaurateur Henk van de Wassenberg.

Foto: